Collectie - tanken (11 items)
Geschiedenis van het tanken
Het tankstation is tegenwoordig meer dan een benzine tap. Het is een supermarkt, koffiehuis en benzinestation onder één dak. Alle producten, van de benzine tot de voorgesmeerde broodjes worden door een wereldwijd productie- en vervoersysteem gewassen, verpakt, ingevroren en getransporteerd, om uiteindelijk de automobilist bij de pomp te bedienen. Zo rijden wij op benzine uit het Midden Oosten of uit de Golf van Mexico. We drinken frisdrank uit Amerika en water uit Finland of Frankrijk. In het tankstation komt de hele wereld samen.
Niet alleen in functie maar ook het uiterlijk van het tankstation is nauw verbonden met de snelweg. Doordat auto's steeds sneller rijden, is het tankstation door de jaren heen aan de snelheid aangepast. Dit resulteert in het karakteristieke dak, geschilderd in felle kleuren die 's nachts oplichten als een ruimteschip in het landschap. Kortom, het tankstation is van oudsher onlosmakelijk verbonden met de snelweg in assortiment, en bouwstijl.

Fotografie: Melle Smets Geluidscollage van Mat Wijn
Kies een thema: Ambachten, Introductie, Streekeconomie, bouwstijlen, car boys, eetcultuur, geschiedenis, streekgerechten, tanken, truckers paradise reset
Audiofragmenten Stop_een_Tijger_in_je_tank.mp3 stop
Test