Collectie - bouwstijlen (29 items)
Auto gebouwen bestaan eigenlijk uit twee delen. De buitenkant is ontworpen voor de auto met een parkeerterrein, goede richting aanwijzigen, en een opvallende gevel om de zogenaamde 'stopping power' voor het langs razende verkeer te vergroten. De binnenkant van een auto gebouw is ontworpen voor de mens en bestaat voornamelijk uit interieur. Een auto gebouw heeft dus twee snelheden, die van de auto en de voetganger.

Met de schaalvergroting van de infrastructuur ten bate van de auto, is in de afgelopen eeuw een compleet nieuwe auto stad ontstaan rondom snelweg afslagen. De oorspronkelijke bedoeling om met afslagen het achterland te ontsluiten, monde uit in een landschap op zich.
Vandaag de dag zijn snelweg afslagen de toegang tot bedrijventerreinen, shoppingmalls, vinex wijken, pret parken en transferia.

De snelweg stad wordt pas zichtbaar bij een snelheid van 100 km per uur. Dan verandert de snelweg van een monotone asfalt plak in een moderne stads boulevard, met aan weerszijde uitbundige bouwwerken voorzien van lichtgevende gevels, gigantische uithangborden met bedrijfs logo's en gevel grote etalages.

Fotografie: Melle Smets Interview: Marten Minkema in gesprek met Melle Smets
Kies een thema: Ambachten, Introductie, Streekeconomie, bouwstijlen, car boys, eetcultuur, geschiedenis, streekgerechten, tanken, truckers paradise reset
Audiofragmenten Bouwstijlen_aan_de_A13.mp3 stop
Test